Cult şi cultură în limba română în secolele XV-XVII

  • Cristian Gagu

Abstract

Pentru istoria culturii române, secolele XV-XVII reprezintă perioada în care s-au pus bazele limbii române, un rol fundamental în acest proces avându-l traducerea în limba română a literaturii religioase bisericeşti. Din cauza faptului că în Ungrovlahia şi în Moldova, atât în Biserică, cât şi în cancelariile domneşti, limba oficială era slavona, socotită alături de greacă şi latină drept limbă sacră, de aici decurgând o oarecare reticenţă a Bisericii în a încuraja înlocuirea slavonei cu limba română în cult, acest proces a fost unul deosebit de lent şi de greoi.

Published
2008-07-20
How to Cite
Gagu, C. (2008). Cult şi cultură în limba română în secolele XV-XVII. Teologie și Educație La "Dunărea De Jos", 7, 198-214. Retrieved from https://gup.ugal.ro/ugaljournals/index.php/teologie/article/view/4595
Section
Articles

Most read articles by the same author(s)

Obs.: This plugin requires at least one statistics/report plugin to be enabled. If your statistics plugins provide more than one metric then please also select a main metric on the admin's site settings page and/or on the journal manager's settings pages.