Istoricul secţiei de Teologie Ortodoxă - Litere de la Universitatea „Dunărea de Jos“ Galaţi
Abstract
În vederea unei contribuţii sporite a Bisericii noastre Ortodoxe la promovarea spiritualităţii, culturii şi vieţii sociale româneşti, prin Protocolul încheiat, în anul 1991, între Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei, Secretariatul de Stat pentru Culte şi Patriarhia Română, s-a asigurat posibilitatea integrării instituţiilor de învăţământ teologic superior în cadrul universităţilor de stat.
Pe baza acordurilor directe între aceste instituţii, potrivit comunicatului comun al Ministerului Învăţământului şi Ştiinţei şi al Secretariatului de Stat pentru Culte nr. 9176/1 februarie 1991, începând cu anul universitar 1991/1992, s-au înfiinţat facultăţi de teologie cu profil pedagogic complex, cu prinzând trei specializări: teologie propriu-zisă, teologie şi litere; teologie şi asistenţă socială.
În acest sens, începând cu anul universitar 1991/1992, institutele teologice de grad universitar deja existente din Bucureşti, Sibiu şi Iaşi au devenit facultăţi de teologie în cadrul universităţilor de stat din oraşele respective.
Întrucât în mai toate centrele universitare cu tradiţie din ţară începuseră să funcţioneze facultăţi de teologie cu secţiile amintite mai sus, Prea Sfinţitul Episcop dr. Casian al Episcopiei Dunării de Jos Galaţi, apreciind că şi în zona noastră se impune o astfel de facultate atât pentru pregătirea cadrelor calificate în vederea predării orei de religie în şcoli, cât şi pentru cimentarea celor mai bune raporturi între Biserică şi Universitatea „Dunărea de Jos“, a hotărât să ia fiinţă şi aici, la Galaţi, cel puţin pentru început, o secţie de teologie ortodoxă-litere.